menu

Śledzie w sosie musztardowo-miodowym

Kolejna błyskawiczna propozycja na danie ze śledzi. Tym razem śledzie otulone lekkim jogurtowym sosem z miodem i musztardą. To danie, które jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje świetnie. Połączenie pikantnej musztardy i słodkiego, leśnego miodu podkreśla smak śledzi. Taką śledziową przystawkę z powodzeniem możemy zjeść podczas świąt albo przygotować na sylwestrowe spotkanie ze znajomymi.

śledzie z miodem i musztardą


Składniki:

6 filetów ze śledzia solonych
1 jogurt mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
łyżka miodu z terenów leśnych
2 łyżki musztardy sarepskiej
łyżeczka musztardy francuskiej ( do dekoracji)
pieprz
koperek




Sposób przygotowania:

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie na około godzinę. Następnie odsączamy je, płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki- układamy w misce. Jogurt, miód i musztardę sarepską oraz posiekany koperek mieszamy i doprawiamy drobno zmielonym pieprzem. Sos przekładamy do śledzi i mieszamy. wierzch dekorujemy musztardą francuską i gałązkami koperku. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)