menu

Schab pieczony ze śliwką

Schab ze śliwką to klasyka świątecznego( choć nie tylko) stołu. To uniwersalny sposób na przygotowanie mięsa- smaczne zarówno na ciepło, podane z sosem i po schłodzeniu pokrojone na cieńsze plasterki jak wędlina. Ważne by mięso odpowiednio wcześnie zamarynować- dzięki temu będzie aromatyczne i przyjemne w smaku. Ja używam suszonych śliwek, ale można również użyć śliwki wędzonej, która swoim charakterystycznym smakiem nada wyjątkowego smaku.


schab ze śliwką



Składniki:

ok. 800g schabu bez kości
200g śliwek suszonych
3-4 ząbki czosnku
płaska łyżka soli
łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
olej




Sposób przygotowania:

W moździerzu ucieramy obrane ząbki czosnku, sól, rozmaryn oraz pieprz i ostrą paprykę. Do mieszanki przypraw dodajemy około łyżki oleju i mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy przez środek otwór( najlepiej sprawdzi się nóż do filetowania). Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso wewnątrz oraz na zewnątrz. Wypełniamy schab śliwkami upychając je ciasno. Odkładamy tak przygotowany schab do lodówki w pudełku do przechowywania żywności na 24-36 godzin by mięso się zamarynowało. Zamarynowany schab obsmażamy z każdej strony. Przysmażone mięso umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu mięso albo odstawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy jak wędlinę albo dajemy mu odpocząć około 5 minut i serwujemy na ciepło. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)