menu

Makowiec na kruchym spodzie

Ciasto z makiem obowiązkowo musi pojawić się w moim domu podczas świąt. Może to być strucla makowa albo taka wariacja z kruchym spodem. Ciasto na wierzchu dekoruję gwiazdkami z ciasta kruchego- dzięki temu zyskuje świąteczny wygląd.  Wilgotne i bogate w bakalie ciasto to coś dla fanów ciast pełnych smaku.





Składniki (na formę o śr 20cm):

800g masy makowej (gotowej lub z tego przepisu)
garść mieszanki bakaliowej
szklanka mąki
2 żółtka
50g cukru pudru plus do dekoracji
100g masła
szczypta soli




Sposób przygotowania:

Zagniatamy kruche ciasto z mąki, masła, jajka, cukru i soli. Gładkie i jednolite ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Bakalie siekamy i mieszamy z masą makową. Schłodzonym ciastem wypełniamy dno formy- odkładamy 1/5 by przygotować dekoracyjne gwiazdki. Ciasto podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wypełniamy formę masą makową a wierzch dekorujemy wykrojonymi z ciasta gwiazdkami. Pieczemy około 45minut w 180stopniach. Gotowe ciasto studzimy i posypujemycukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)