menu

Strucla z makiem

Strucla makowa to chyba podobnie jak piernik klasyka świątecznych słodkości. To ulubione ciasto mojej mamy. Ja mak lubię najbardziej w formie klusek z makiem, ale dobrą struclą nie pogardzę:) Ważne tylko jest dla mnie by masa makowa była aromatyczna, bogata w bakaliowe dodatki i nie za sucha. A że miałam taką super masę makową własnej produkcji to ze struclą poszło łatwo:P



strucla makowa, strucla z makiem




Składniki:

ok. 600g domowej masy makowej
300g mąki pszennej
50g drożdży
150ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 duże jajko
80g rozpuszczonego masła
szczypta soli

lukier:
8 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody


Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i sól, zalewamy mlekiem i 
mieszamy by rozprowadzić drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aż zaczyn podwoi swoją objętość. Następnie mieszamy zaczyn z przesianą mąką, jajkiem, pozostałym cukrem i przestudzonym masłem. Ciasto wyrabiamy aż będzie jednolite, miękkie i gładkie. Powinno mieć konsystencję pozwalającą by dało się rozwałkować- jeśli jest zbyt miękkie podsypujemy delikatnie mąki, do zbyt twardego dodajemy odrobinę ciepłego mleka. Wyrobione ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by wyrosło. Następnie ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przy pomocy wałka formujemy w prostokątny placek. Na środek, pozostawiając z każdej strony około 1,5cm margines równomiernie rozprowadzamy masę makową. Ciasto z brzegów zagniatamy na mak i zwijamy do środka z dwóch szerszych brzegów. Uformowaną w ten sposób struclę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą czystą ściereczką by lekko wyrosła. Następnie wierzch smarujemy lekko roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż wierzch się lekko zarumieni zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 40 minut. Ciasto studzimy i polewamy lukrem (cukier puder rozprowadzony z wodą). Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)