menu

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

Przygotowanie kulebiaka chodziło mi po głowie od jakiegoś czasu. To pyszny przedstawiciel dań ze świątecznego stołu ( w wersji z farszem z kapusty), choć występuje też w mniej świątecznych wersjach- z innymi farszami. Dla mnie świetny dodatek do czystego barszczu- podobnie z resztą jak uszka czy krokiety.

kulebiak



Składniki( na 1 średniej wielkości kulebiak):

300g mąki pszennej ( plus ewentualnie do podsypania)
100ml ciepłej wody
1 żółtko
2 łyżki masła
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
15g świeżych drożdży
400g kapusty z grzybami




Sposób przygotowania:

Z drożdży, wody i cukru przygotowujemy rozczyn- odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy mąkę, żółtko i miękkie masło z solą i rozczynem- zagniatamy około 10 minut aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, oddzielamy małą porcję do zrobienia dekoracji. Na stolnicy wałkujemy ciasto na ok0,5 cm prostokąt, rozkładamy warstwę kapuścianego farszu i zawijamy. Z pozostałego ciasta przygotowujemy dekorację- u mnie gwiazdki i umieszczamy na wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)