menu

Łosoś pieczony i sos cytrynowy

Uwielbiam łososia przygotowanego na dwa sposoby: pierwszy to wszelkie odmiany surowej ryby w formie sushi a drugi sposób na łososia to jego pieczenie. Do pieczonego łososia dodaję tylko sól morską, świeży koperek i masło- tak powstaje idealna ryba:) Jako dodatek do łososia prosty, delikatny i aksamitny sos cytrynowy- podkreśli smak wielu ryb, nie tylko łososia. Tak przygotowana ryba to świetny pomysł na lekkie danie.


łosoś i sos cytrynowy



Składniki:

500g fileta z łososia
1/2 pęczka koperku
masło
sól morska

sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
150ml mleka
150ml  bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny
sól




Sposób przygotowania:

Rybę dzielimy na porcje, umieszczamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy solą oraz posiekanym koprem. Na każdą porcję kładziemy porcję masła(około łyżeczki). Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, zasmażamy na nim mąkę i zalewamy zawartość garnka mlekiem i bulionem. Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku. Gotujemy sos przez chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu aż zgęstnieje. Upieczoną rybę podajemy z ciepłym sosem. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)