menu

Krokiety z grzybami leśnymi

Nie ma to jak barszczyk czerwony z takim krokietem! Albo sam krokiet:) Ja mogłabym takie krokiety spożywać w ilościach hurtowych, gdyby nie to, że są tak bardzo sycące. Dlatego dla mnie dwa solidnej wielkości krokiety załatwiają kwestię obiadu. Pyszne są nie ma co- nic tylko zrobić:)



krokiety z grzybami, krokiety na wigilię, przepis na krokiety


Składniki (na 6-8 krokietów- w zależności od wielkości naleśnika):

farsz:
400g mrożonych podgrzybków
50g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
70g masła klarowanego
sól morska
pieprz
rozmaryn suszony- płaska łyżka

ciasto:
600ml mleka
250g mąki
1 duże jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli

do panierowania:
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz

masło klarowane do smażenia



Sposób przygotowania:

Farsz: rozmrazamy podgrzybki i kroimy je na nieduże kawałki. Podgrzybki suszone zalewamy
gorącą wodą na minimum dwie godziny. Gdy grzyby są gotowe do dalszej obróbki na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony seler. Następnie dodajemy grzyby oraz zalewamy całość wodą w której moczyły się grzyby suszone. W moździeżu rozcieramy rozmaryn na pył i dodajemy do grzybów.Całość dusimy na wolnym ogniu aż grzyby zmiękną a płyn się zredukuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto: wszystkie składniki mieszamy by powstało jednolite ciasto bez grudek. Smażymy na patelni cienkie, niezbyt wypieczone naleśniki. Naleśniki odkładamy do ostudzenia.
Składanie krokietów: na środku naleśnika układamy porcję farszu. Następniedwa boki składamy do srodka tak by się stykały. Jednym z dwóch pozostałych boków  przykrywamy farsz tak by został całkowicie zakryty i powstało nam coś na kształt koperty. Zawijamy pakiecik z farszem w ostatni bok. Postępujemy tak kolejno z każdym krokietem.
Na koniec panierujemy krokiety: najpierw zanużamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Smażymy na maśle, tak by były rumiane z każdej strony. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

4 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    SUPER KROKIETY :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko zjem, ale krokiety nie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne:) jeszcze z takim nadzieniem , mniam mniam:;D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krokiety, najlepsze są te babcine :]

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)