menu

Korzenne kruche ciasteczka z białą czekoladą i lawendą

Te ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatek korzennych przypraw nadaje im świątecznego klimatu. Sprawdzą się jako słodki prezent  albo szybka alternatywa do pierniczków. Biała czekolada i lawenda to nie tylko piękna ozdoba ale również dodatkowe smaki, które ciasteczka świetnie uzupełniają.


korzenne kruche ciastka



Składniki:

szklanka mąki pszennej
100g masła plus łyżeczka do polewy
1 żółtko dużego jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka przyprawy korzennej
50g białej czekolady
łyżeczka lawendy




Sposób przygotowania:

Mąkę, żółtko, cukier, przyprawę i masło zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wałkujemy na płat grubości ok3-4mm i wycinamy ciastka. Pieczemy około 10minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni- aż się lekko zarumienią. Ciastka studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łyżeczkę masła- tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch ciastek,a następnie posypujemy lawendą. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)