menu

Sernik na piernikowym spodzie

Sernik dobry na wszystko! Uwielbiam serniki wszelkiej maści- choć znacznie bardziej te pieczone niż na zimno. Miałam od kilku dni wielką ochotę na to ciasto i w końcu znalazłam chwilę by upiec sernik. Sernik jest w zasadzie klasyczny, a jedyną wariacją jest tu spód z lukrowanych pierniczków. Pierniczki nadają ciekawego smaku i świetnie się komponują z sernikiem-pycha!


sernik z pierniczkami



Składniki( na formę o średnicy 20cm):

1000g twarogu sernikowego ( mielonego)
3 duże jajka
150g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
200g pierniczków lukrowanych




Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka łączymy z odrobiną wody, ekstraktem i cukrem i ucieramy na puszysty, jasny krem. Do kremu z żółtek dodajemy twaróg i łączymy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy osobno na puszystą pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej.  Pierniczki dokładnie kruszymy, odkładamy 1/3, a pozostałymi wykładamy dno formy do pieczenia. Na pierniczkowy spód wylewamy masę serową i pieczemy w rozgrzanym do 150stopni piekarniku przez około 90 minut- aż sernik się zetnie. Sernik po upieczeniu studzimy i wierzch posypujemy pozostałymi pierniczkami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Tak mało składników, tak proste wykonanie, a jaki smak! Sernik górą :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał już cudownie pachnieć Świętami :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)