menu

Carpaccio z pieczonego białego buraka ćwikłowego z granatem, parmezanem, szalotką i majerankiem

Tym razem bohaterem dania są białe buraki. Miałam okazję skosztować ich dzięki Łukaszowi, którego zapewne pamiętacie z naszej wspólnej akcji Szalony ogródek. Dołączyła do nas tym razem również Marysia z bloga Gruszka z fartuszka. U Łukasza dowiecie się co nieco o tym smacznym i niecodziennym buraku. Natomiast Marysia i ja zajmujemy się smakowaniem, gotowaniem i kombinowaniem w kuchni z tym warzywem. Koniecznie sprawdźcie przepis Marysi na pieczone białe buraki ćwikłowe marynowane w whisky, miodzie i rozmarynie.
Dla mnie osobiście genialny! Smak po upieczeniu zaskakująco buraczany, intensywny, ziemisty i słodkawy czyli zupełnie jak czerwony kuzyn. Ale jest jedna, zasadnicza różnica- brak poplamionych dłoni- wprost idealnie! Skoro nie musiałam zaprzątać sobie głowy brudnymi dłońmi z radością piekłam i obierałam ze skórki te buraczane cuda. Następnie kilka pysznych dodatków i z białego buraka mamy zaskakującą przystawkę! Jeśli tylko nadarzy się Wam okazja skosztować białego buraka ćwikłowego nie zastanawiajcie się- jest pyszny!



biały burak ćwikłowy


Składniki:

4 białe buraki ćwikłowe
1 mała szalotka
łyżka pestek granatu
kilka płatków parmezanu
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól morska
pieprz
kilka gałązek świeżego majeranku




Sposób przygotowania:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 30minut. Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na talerzu. Dodajemy pestki granatu, posiekaną szalotkę, parmezan oraz majeranek. Całość skrapiamy solidnie oliwą i octem oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

A poniżej pyszna przekąska w wykonaniu Marysi oraz zdjęcie cudnych ogrodowych zbiorów Łukasza:)

http://gruszkazfartuszka.pl/pieczony-bialy-burak-cwiklowy-marynowany-w-whisky-miodzie-i-rozmarynie

http://bez-ogrodek-blog.blogspot.com/2015/10/nowosc-bialy-burak-cwiklowy.html






comercialTest

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zaszalej! Zostaw komentarz:)