menu

Aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

Sezon na szarość i burość w pełni. Wprost idealną przeciwwagą dla takiego stanu rzeczy jest bogata, świeża w smaku i pełna aromatów zupa z mlekiem kokosowym. Dla mnie ta zupa to też sposób na początki przeziębienia- zawiera czosnek, chili, imbir i bulion, które świetnie sprawują się w walce z bakteriami i wirusami:) Miseczka takiej zupy to syczący obiad, który zaskakuje wieloma smakami i nieźle stawia na nogi- gorąco polecam:)


zupa kokosowa



Składniki:

1,5l bulionu rybnego
200ml mleczka kokosowego
20 dużych surowych krewetek
1 mała cukinia
2 marchewki
gałązka pomidorów koktajlowych
3-4 liście kaffiru
1 limonka
2-3 dymki
1 papryczka chili
3-4cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki sosu rybnego
sól
makaron sojowy (varmicelli) do podania




Sposób przygotowania:

Do gorącego bulionu dodajemy liście kaffiru, papryczkę w całości, posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu. Pomidory kroimy na połówki, marchewki w paski, cukinie w półplastry i wrzucamy do zupy- gotujemy kolejne 5 minut. Dymkę siekamy i marynujemy w soku wyciśniętym z limonki. Oczyszczone krewetki dodajemy do zupy- gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, sosy rybny i ostrygowy, sól do smaku. Zupę podajemy z makaronem posypaną dużą ilością marynowanej w limonce dymki. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)