menu

Piersi kaczki z majerankiem i pomarańczami

Kaczka, majeranek i pomarańcze- połączenie doskonałe! Wprost uwielbiam wszelkie połączenia kaczki z owocami- jabłkami, śliwkami czy pomarańczami właśnie:) Do takiej kaczki pasują różne dodatki: buraczki, śląskie kluski, kasza- albo po prostu kromka świeżego pieczywa. Soczyste i pełne aromatu mięso- dla mnie idealnie!


kaczka w pomarańczach



Składniki:

2 piersi kaczki
2 pomarańcze
suszony majeranek
sól
pieprz





Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie oczyszczamy i nacinamy skórę na każdej porcji mięsa. Doprawiamy majerankiem,  solą i pieprzem i odstawiamy na kilka godzin w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Następnie zamarynowane mięso smażymy od zimnej patelni bez dodatku tłuszczu zaczynając od strony skóry. Na każdej stronie smażymy ok 2-3 minuty, podlewamy pozostałą marynatą a następnie wstawiamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy na kilka minut by odpoczęło. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o zamykaniu porów zaczynając od zimnej patelni,ale myślę co ja mogę wiedzieć, może taka metoda też istnieje.Zrobiłam według przepisu i...... i wyglądały jakby grzałki w piekarniku nie widziały, choć temperatura 180 stopni była,tak jak w przepisie.Musiałam trzymać w piekarniku pięć minut dłużej i to był koszmar.Mięso twarde,nie różowe,nie soczyste.Beeeeeeeeznadziejnie tylko zmarnowałam mięso!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowywałam tak mięso nie raz. Czas pieczenia może się różnić ze względu na wielkość porcji. Mięso jest przyrumienione już przed włożeniem do piekarnika- przesmażamy je z każdej strony- więc przygotowane zgodnie z przepisem jest przypieczone już wcześniej, zanim umieścimy je w piekarniku...

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)