menu

Klasyczna sałatka jarzynowa

Królowa imprez rodzinnych i świąt. Niby klasyczna ale każda gospodyni ma własny sekretny skład i każda smakuje nieco inaczej. Ja przedstawiam Wam mój przepis. Zwykle wykorzystuję do przygotowania sałatki jarzyny, które gotowały się w bulionie- mają wtedy bardziej intensywny smak. Dlatego zwykle sałatka powstaje po przygotowaniu bulionu- mam i bulion i nie wyrzucam pozostałych składników.


sałatka jarzynowa




Składniki:

2-3 ugotowane marchewki ( z bulionu)
1/2 dużego ugotowanego selera ( z bulionu)
2-3 ugotowane korzenie pietruszki (z bulionu)
3-4 ogórki kiszone
3-4 spore ugotowane ziemniaki
2-3 jajka ugotowane na twardo
250g groszku konserwowego
majonez
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Ugotowane warzywa, ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę- mniej więcej tej samej grubości. Następnie w sporej misce mieszamy posiekane składniki z groszkiem. Stopniowo dodajemy majonez- tak by sałatka nie była zbyt sucha ale by majonez nie dominował- u mnie w zależności od tego jak duże warzywa mam dodaję zwykle 4-6 łyżek majonezu. Na koniec sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)