menu

Zupa-krem z pieczonych, zielonych warzyw

Wprost przepadam za każdym z tych warzyw gdy występują solo, postanowiłam więc połączyć siły. Bardzo lubię pieczone warzywa- mają intensywniejszy i ciekawszy smak- dlatego postanowiłam warzywa upiec i na ich bazie przygotować zupę- krem. Zupa jest pyszna i świetnie rozgrzewa. Dobrym pomysłem było posypanie zupy przed podaniem pistacjami i parmezanem- fajnie przełamują jednolitą konsystencję.


zupa-krem z brukselki


Składniki:

200g brokuła
200g brukselki
garść jarużu
700ml bulionu drobiowego
łyżeczka cukru
oliwa
pieprz
sól

do podania:
odrobina parmezanu
kilkanaście obranych pistacji




Sposób przygotowania:

Brukselki oraz podzielony na kawałki brokuł umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą oraz doprawiamy cukrem i solą. Warzywa pieczemy w rozgrzanym do 200stopni piekarniku około 20 minut. Następnie dodajemy jarmuż i pieczemy jeszcze 5 minut- warzywa wyciągamy z piekarnika. Dodajemy upieczone warzywa do garnka z gorącym bulionem, gotujemy około 10 minut i całość miksujemy blenderem na jednolity krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanymi pistacjami i płatkami parmezanu. Gotowe!


Smaczego:)
 
 
comercialTest

2 komentarze:

  1. zupy krem z zielonych warzyw - owszem, ale w wersji pieczonej? tego jeszcze nie próbowałam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. To będzie dzisiaj mój obiad:). Już się nie mogę doczekać:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)