menu

Jak przechowywać dynię na zimę?

Moje uwielbienie dla dyni jest wielkie! Dlatego korzystam z sezonu na nią jak długo tylko mogę. A najchętniej przedłużyłabym ten sezon o możliwie wiele tygodni:) Choć niektóre gatunki w delikatesach czy hipermarketach są osiągalne prawie cały rok ( najczęściej dynia piżmowa) to jestem jednak zdania, że najlepsza jest taka upolowana na lokalnym ryneczku, od Pana rolnika:) Myślę, ze nie jestem odosobniona w tej dyniowej fascynacji i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat przechowywania dyni w różny sposób by móc się nią cieszyć jak najdłużej.


przechowywanie dyni




 Podzieliłam to na kilka różnych sposobów, które opisałam poniżej:

Przechowywanie świeżej dyni w całości


taka metoda jest bezsprzecznie najlepszą z możliwych pod warunkiem, że mamy odpowiednie warunki. Dynie wybrane do przechowania powinny mieć nieuszkodzoną skórkę i ogonek ( jeśli jest urwany i odkrywa choć odrobinę miąższu to dynia może spleśnieć) czyli im piękniejsza tym lepiej:) Takie dynie należy umieścić w suchym, chłodnym ( nie zimnym) i zaciemnionym miejscu. Jeśli warunki są sprzyjające dynia może tak przetrwać całą zimę.

Przechowywanie świeżej dyni w kawałku


jeśli rozkroimy dynię i zużywamy ją na bieżąco możemy przechowywać ja w lodówce około 4-5 dni.

Jak mrozić dynię?


dynię możemy mrozić surową albo w formie puree. Świeżą dynię myjemy, suszymy, a następnie przekrawamy i usuwamy pestki.Kroimy na nieduże kawałki i obieramy. Najlepiej mrozić kawałki rozłożone jeden obok drugiego by się nie zmroziły w jedną bryłę dzięki temu możemy wziąć dokładnie tyle ile potrzebujemy.
Możemy mrozić również odmierzone porcje gotowego puree dyniowego ( świetne jako baza zupy czy ciasta).

Jak zrobić dyniowe puree?


Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Teraz mamy dwie albo i trzy drogi. Dynię możemy ugotować na parze, w wodzie lub moja ulubiona metoda ( daje najciekawszy efekt smakowy)- pieczenie dyni. By upiec dynię musimy na blaszce rozłożyć kawałki skórką do dołu, każdy delikatnie posmarować oliwą i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40 minut- najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy kawałki są miękkie. Miękką dynię ( czy to ugotowaną czy upieczoną) pozbawiamy skórki i miksujemy blenderem- puree gotowe.
Tak przygotowane puree oprócz mrożenia można również zamknąć w słoikach jednak wymagają trzykrotnej pasteryzacji- osobiście polecam jednak mrożenie.


jak mrozić dynię?



Na koniec jeszcze kilka propozycji dań, w których dynia bardzo się przyda:
Dyniowe kluseczki z sosem pomidorowo- paprykowym
Sałatka z pieczoną dynią
Bajgle dyniowe z sezamem
Zupa- krem z pieczonej dyni i batatów
Pizza z dyniowym puree

P.S. Nie zapomnijcie wysuszyć/ uprażyć pestek;)
comercialTest

9 komentarzy:

  1. Również kocham dynię i fajnie byłoby cieszyć się nią cały rok :) Bardzo przydatne rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pure z dyni w czym najlepiej mrozić? W woreczku, kubeczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak i tak- choć ja preferuj ostatnio do mrożenia woreczki strunowe- zajmują mniej miejsca.

      Usuń
  3. Mam dynię pokrojoną na kawałki i bez skórki ale nadal można ją upiec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taka pokrojona w kosteczkę dynia będzie się nadawała po rozmrożeniu do zapiekanki...chodzi mi o jej konsystencję ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, będzie się nadawała. Dobrze jednak by kosteczka nie była zbyt drobna bo może się rozpaść podczas pieczenia.

      Usuń
  5. Czy pasteryzowac trzykrotnie dynię bez zadnych dodatków, tzn cukier I sól? Jak długo ma trwac pasteryzacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatki mogą być jeśli przygotowane puree jest przygotowane w konkretnym celu- np. jeśli ma być bazą zupy to sól i pieprz są ok. Jeśli natomiast puree ma być do różnych dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych to lepiej by było neutralne w smaku.

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)