menu

Ravioli z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą

Połączenie gruszki i gorgonzoli to klasyka. Idealnie sprawdza się w sałatkach, ale nie tylko. Świetnie sprawdza się również jako farsz do ravioli. Wierzcie mi na słowo- to było przepyszne! Lekko karmelizowana gruszka i kremowa gorgonzola, a do tego szałwia, która łączy wszystkie smaki. Idealnie rozwałkowane ciasto i mamy genialne danie! To co? Kogo namówiłam?:)


ravioli z gruszką i gorgonzolą




Składniki:

ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
1 całe jajko

farsz:
1 dojrzała, ale niezbyt miękka gruszka
100g gorgonzoli
1 szalotka
łyżka posiekanej szałwii
odrobina oliwy
sól

do podania:
kilka plasterków boczku- przesmażonych na chipsy
roztopione masło
kilka listków szałwii




Sposób przygotowania:

Mąkę i jajka zagniatamy na jednolitą, gładką masę- w razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy dość drobno pokrojoną gruszkę oraz szałwię. Gdy gruszka się lekko zkarmelizuje doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia. Gdy gruszka lekko przestygnie mieszamy ją z pokruszoną gorgonzolą.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wykrawamy szklanką koła. Na połowę kółek nakładamy porcję farszu każde kółko przykrywamy drugim kołem z ciasta i formujemy z pomocą widelca ravioli. Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut w zależności od wielkości ravioli. Podajemy z chipsami z boczku i roztopionym masłem oraz z listkami szałwii. Gotowe!


smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)