menu

Pasta z bobu z oregano

Weekendowe śniadania- czekam na nie z wytęsknieniem cały tydzień. U nas to zwykłe-niezwykłe małe święto. Leniwie siedzimy, jemy, popijamy herbatę. Nigdzie nam się nie spieszy i to jest cudowne! Zwykle na stole mamy wtedy różne wędliny, sery, warzywa, konfitury, jajka w różnej postaci, często domowe pieczywo i pasty do kanapek, uwielbiamy pasty:) Różne, różniste idealne do domowego pieczywa. Tym razem padło na przerobienie na pastę bobu- w końcu pełnia sezonu a poza tym uwielbiam bób:) Pasta jest lekka i ma bardzo świeży smak. Myślę, że ta pasta sprawdzi się również świetnie jako dip do warzyw albo innych przekąsek.


pasta kanapkowa z bobu


Składniki:

400g ugotowanego bobu
solidna łyżka majonezu
sok z 1/2 cytryny
garść świeżego oregano
pieprz
sól morska




Sposób przygotowania:

Bób obieramy ze skórek i umieszczamy w kubku blendera. Dodajemy majonez, sok z cytryny i
oregano i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej kremowej konsystencji. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

4 komentarze:

  1. też robię czasem taka pastę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po angielsku mowimy raczej: Dip a nie paste. Lepiej brzmi.
    Ci co przeczytaj "broad bean paste" moga nie miec na nia ochote ;)

    Jestem tlumaczem wiec dlatego Ci mowie...ale swietny przepis <3

    -Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) dobrze wiedzieć, że tak jest poprawniej- wszak człowiek uczy się całe życie:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Pesto pod każdą postacią...wspanaiłe

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)