menu

Bułeczki śniadaniowe z parmezanem i oregano

Uwielbiam gdy cały dom pachnie świeżo upieczonym pieczywem. A jeśli dodatkowo jest to pieczywo z aromatycznymi dodatkami, jak te bułeczki to mamy gwarancję na śniadaniowy sukces:)
Do takiej bułeczki nie potrzeba wiele, dla mnie wystarcza tylko dobre masło i już jest świetnie:)





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
50g parmezanu
2 łyżki suszonego oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki otrębów pszennych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej



Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście
minut. Mąkę mieszamy z solą, suszonym oregano i otrębami- całość łączymy z zaczynem drożdżowym oraz oliwą wyrabiając jednolitą i gładką masę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy starty parmezan ( odrobinę zostawiamy do posypania bułeczek) i ponownie wyrabiamy. Z ciasta formujemy bułeczki, posypujemy ich wierzch pozostałym parmezanem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 20-25 minut- aż bułeczki się zarumienią. Studzimy na kratce. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

2 komentarze:

  1. Wyglądają jak z najlepszej piekarni,a do tego zdrowe i takie ziołowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe... uwielbiam domowe pieczywo a takie bułeczki to skarb :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)