menu

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych. Nie jest tak popularna jak pomidorówka czy ogórkowa jednak bardzo ją lubię i jeśli mam okazję to zbieram szczaw i ją robię. Zwykle nie jadam zup zagęszczanych mąką jednak w tym wypadku łyżeczka mąki daje taką konsystencję, która idealnie mi tu pasuje:) Ja gotowałam moją zupę na kaczce, ale można użyć kurczaka albo zrobić ją tylko na warzywnej bazie. A do zupy koniecznie jajko, od szczęśliwej kury- może być na miękko albo twardo- w każdym wypadku smakuje świetnie!


zupa szczawiowa



Składniki:

200g szczawiu
1 nieduże udko z kaczki
4 ziemniaki
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora ( jasna część)
1/2 peczka koperku
150 ml śmietanki 18%
łyżeczka mąki pszennej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
gałązka lubczyku
sól
pieprz

do podania: 4 jajka ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:

Marchew, seler i por obieramy i razem z udkiem, lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
umieszczamy w garnku- zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekany szczaw- gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W kubku rozprowadzamy mąkę w śmietance i dolewamy trochę zupy z garnka. Następnie zabielamy zawartość garnka mieszając ze śmietanką. Gotujemy jeszcze przez chwilę.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkiem i dużą ilością posiekanego koperku. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)