menu

Racuchy z kwiatami czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu przepięknie pachną! Są też świetne jako składnik różnych kuchennych wariacji- można zrobić z nich syrop lub nalewkę. Można też tak jak ja wykorzystać je do przygotowania genialnych racuszków:) Trochę kłopotu może przysporzyć samo znalezienie kwiatów, które będą odpowiednie tzn. zebrane w miejscu oddalonym od spalin. Jednak jest to na tyle popularna roślina, ze na pewno krótki wypad za miasto zaowocuje solidną porcją kwiatów:)


racuchy z kwiatami czarnego bzu


Składniki:

Szklanka mąki
szklanka kwiatów czarnego bzu( same drobne kwiatki, bez gałązek)
2 łyżki cukru demerara
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

do podania:
mus z truskawek


Sposób przygotowania:

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy
mlekiem z drożdżami- składniki łączymy i odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy kwiaty oraz jajko i dokładnie mieszamy składniki aż masa będzie jednolita. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy niewielkie placuszki- smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem i musem truskawkowym. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)