menu

Konfitura malinowo-porzeczkowa z imbirem

U mnie już powoli zaczyna się szaleństwo zamykania w słoiki smaków lata:) Puste słoiki i słoiczki z niecierpliwością czekają bym zapełniła je pysznymi przetworami. A plany w tym roku mam bardzo ambitne! Tym razem przedstawiam Wam kompozycję, która jest ciekawa w smaku i przez dodanie imbiru nieco pikantna więc sprawdzi się zarówno w deserowych kompozycjach oraz jako dodatek do wytrawnych dań.

konfitura malinowo-porzeczkowa z imbirem


Składniki:

500g malin
500g czerwonych porzeczek
300g cukru ( jeśli owoce są bardzo kwaśne można dodać trochę więcej)
łyżeczka suszonego, mielonego  imbiru



Sposób przygotowania:

Oczyszczone i osuszone owoce zasypujemy mieszanką cukru i imbiru. Odstawiamy i czekamy aż
puszczą sok. Następnie stawiamy garnek z owocami i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i na wolnym gotujemy jeszcze około 1,5-2 godzin- aż konfitura zgęstnieje. Konfitura jest gotowa gdy nabierzemy odrobinę na zimną łyżkę i zastygnie nie spływając. Gotowe konfitury wkładamy do słoiczków, zamykamy szczelnie i odkładamy do góry dnem aż ostygną. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie! Bardzo ciekawy pomysł z dodawaniem imbiru, dżem rozgrzewający idealny na chłodniejsze dni. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący przepis, ciekawe ile malin uda mi się zebrać w tym roku - może zrobię. A maliny ogrodowe czy prawdziwe z lasu?

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)