menu

Lody pistacjowe

Ach! W końcu doczekałam się i  kupiłam wymarzoną sorbetierę do mojego Kitchenaida! Bardzo się cieszę, tym bardziej, że wiele sobie po niej obiecywałam i muszę stwierdzić po pierwszych testach, że jestem absolutnie zachwycona! Na pierwszy ogień poszły lody pistacjowe- całkowity sukces! Polecam gorąco!


domowe lody pistacjowe




Składniki:

330ml śmietanki 30%
170ml mleka 2%
170g cukru
100g pistacji prażonych, solonych (obranych z łupinek)
4 żółtka dużych jajek



Sposób przygotowania:

Mleko i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu- nie doprowadzamy
do wrzenia.  W międzyczasie ubijamy żółtka, cukier i łyżkę wody na gęsty i puszysty kogel-mogel. Do żółtek cienkim strumyczkiem dodajemy mleko- masa powinna cały czas się ubijać w robocie. Gdy masa się połączy całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż masa zacznie nieco gęstnieć- masę mieszamy w trakcie gotowania na parze. Bazę lodów studzimy i schładzamy przez kilka godzin. W międzyczasie obrane pistacje miksujemy blenderem na pastę. Gdy masa jest schłodzona zabieramy się za kręcenie lodów- zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Na początku samą bazę a pod koniec dodajemy pastę pistacjową. Masę kręcimy do momentu aż lody będą gładkie i puszyste- jeśli lubimy lody bardziej zwarte po przełożeniu ich z misy do pojemnika dodatkowo zamrażamy w zamrażalniku. Gotowe!

Rada: Lody można przygotować również bez odpowiedniej maszynki-w takim wypadku schłodzoną bazę mieszam z pastą z pistacji, zamrażamy i gdy jest zwarta dzielimy na kawałki i miksujemy blenderem.


Smacznego:)

comercialTest

5 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie, uwielbiam pistacje! Świetne zdjęcie, a lody na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam pistacje:) Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Interesuje mnie wszystko do zrobienia w pięć minut i bez cukru :) Będę zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  3. woow takie lody musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)