menu

Chlebek bananowy- ciasto bananowe z orzechami nerkowca

Taki chlebek to idealne słodkości dla leniuchów:) Wszystkie składniki mieszamy, pieczemy i ciasto w zasadzie gotowe. Można jeść go solo, posypane cukrem pudrem albo np. z dodatkiem konfitur, miodu albo syropu klonowego. Doskonały element leniwego, słodkiego śniadania- do tego kawa i jest idealnie. A jeśli mam być szczera to najchętniej takie śniadanie zjadłabym na słonecznym balkonie w miłym towarzystwie- strasznie już tęsknię za takimi wiosenno- letnimi śniadaniami.




chlebek bananowy

Składniki:

300g bardzo dojrzałych bananów
1 duże jajko
150ml oleju ryżowego
4 łyżki syropu klonowego
70g orzechów nerkowca
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy widelcem banany. Następnie dodajemy jajko, olej i syrop klonowy i całość mieszamy
dokładnie. Do wymieszanych w misce składników dodajemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia- całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do małej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę. Chlebek studzimy. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. taką wersję chleba to bym zjadła! szczególnie na śniadanie :) z ulubionymi orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy chlebka bananowego, już od jakiegoś czasu zamierzam go zrobić i wydaje mi się że Twój przepis będzie odpowiedni, bo jest prosty i jeszcze moje ulubione orzechy nerkowca zawiera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale uprzedzam- ma jedną wadę- znika błyskawicznie;) A nerkowce to również moje ulubione orzechy:)

      Usuń
  3. Wersji z nerkowcami jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł - do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie przełamują strukturę takie chrupnięcia tu i tam:P

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)