menu

Gołąbki z farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa w grzybowym sosie gotowane na parze

Takie połączenie smaków "chodziło" za mną od dawna. A, że miałam jeszcze jedną porcję mrożonych grzybów z jesiennych grzybobrań radośnie zabrałam się do pracy:) Takie gołąbki to bardzo sycące i aromatyczne danie. Idealne połączenie mięsa, kaszy i grzybów w delikatniejszej niż tradycyjna kapuście włoskiej. Wypróbujcie koniecznie!



gołąbki z włoskiej kapusty z kaszą





Składniki:

8-10 liści kapusty włoskiej
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (ugotowana)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
sól
pieprz
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego cząbru


sos znajdziecie już u mnie na blogu: Sos grzybowy



Sposób przygotowania:

Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Cebulę i czosnek zawijamy w folię
aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 15-20 minut- aż zmiękną. Gdy warzywa się upieką i nieco ostygną dokładnie je siekamy i dokładnie łączymy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, mięsem, jajkiem oraz ziołami solą i pieprzem.
Kapustę przelewamy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Do każdego liścia wkładamy porcję farszu i zamykając brzegi liścia zawijamy gołąbka. Gołąbki układamy ciasno końcówką liścia do dołu w urządzeniu do gotowania na parze i posypujemy solą. Gotujemy 20 minut. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

5 komentarzy:

  1. Wyszły doskonałe i pozostaną w naszym rodzinnym menu :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. ja zrobiłam troszkę inaczej. do kaszy dodałam jeszcze uduszone: marchewkę, cebule, paprykę , cukinie i mięso z kurczaka. Super wyszło w gołąbku, choć sam farsz byl równie smaaaakowity

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)