menu

Śledzie z korzennymi przyprawami

Kolejna propozycja śledziowa:) Tym razem coś dla wielbicieli pierniczków i śledzi;) A dokładnie śledzie z korzennymi przyprawami. Takie śledzie przygotowuje się bardzo szybko, a ich smak jest fantastyczny. A taka propozycja to kolejny dowód na to, że śledzie są doskonałe na tysiące sposobów:) Warto przygotować je choć dwa dni przed podaniem by nabrały odpowiedniego aromatu.


śledzie korzenne



Składniki:

250g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych)
200ml oleju lnianego
1 kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela nagielskiego
pieprz




Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy na wygodne, niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu łamiemy na kilka mniejszych
części. W głębokim naczyniu (słoiku) układamy warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Tak do końca śledzi i przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalewamy olejem lnianym. Odstawiamy zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis
    niestety mój mąż nie lubi cynamonu :(

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie orientalne. Trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam w takim wydaniu, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)