menu

Orange curd z goździkową nutką

Pomarańcze i goździki to dla mnie zapach zimy. A dokładnie rozgrzewki w ciepłym mieszkaniu gdy za oknem śnieg i mróz. Pomyślałam więc, że takie połączenie pomarańczy i goździków w curd musi być świetne- i się nie pomyliłam! Doskonały curd do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników albo do wyjadania łyżeczką:) Super pomysł na słodki prezent. A najzabawniejsze jest to, że 6 grudnia w zeszłym roku pokazywałam na blogu przepis na curd cytrynowy, ach jak ten czas szybko leci:)





Składniki:

120g cukru
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżka miękkiego masła



Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki( oprócz masła) i mieszamy dokładnie trzepaczką tak by całość się połączyła i umieszczamy na średnim ogniu. Mieszamy często by nie powstały grudki i curd się nie przypalił. Gdy zgęstnieje i nabierze szklistej struktury zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Gotowe!


Jeśli  chcemy by curd był tylko delikatnie goździkowy wyjmujemy goździki przed przełożeniem go do słoiczka.


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)