menu

Cupcakes cytrynowe z pomarańczowo-cynamonowym frostingiem

Dogania mnie zima! Czuję, że zaraz przydzie i bedzie mi truć przez najbliższe miesiące:( Ach jak ja niecierpię zimna, zimy i braku słońca! Dlatego muszę, koniecznie muszę się pocieszać pysznościami:) Czekoladę podjadam notorycznie, a gdy już nie pomaga piekę takie cudeńka! Wam też polecam- działają cuda:)


cupcakes z frostingiem cynamonowo- pomarańczowym



Składniki( na 6 sztuk):

babeczki:
1 duże jajko
3 łyżki cukru
70g mąki
2 łyżeczki suszonej mielonej skórki cytrynowej
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oleju ryżowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki wody


frosting:
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka mielonego cynamonu
50ml świeżego soku z pomarańczy

do dekoracji:
skórka otarta z pomarańczy
cynamon mielony



Sposób przyotowania:

Babeczki: oddzielamy żółtko od białka. Do żółtka dodajemy wodę i cukier i ucieramy na jasny krem.
Następnie dodajemy olej i ponownie ucieramy aż masa będzie puszysta, dość gęsta i jednolita. białko z solą ubijamy na sztywno. białka delikatnie przekładamy do żółtek i łączymy składniki na jednolitą masę. Suszona skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i makę mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej mieszając delikatnie. Następnie dodajemy jogurt i ostatecznie łączymy składniki. Ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek- po solidnej łyżce w każdej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut- aż babeczki się zarumienią. Babeczki studzimy.
Frosting: wszystkie składniki mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Na koniec składamy cupcakes: na babeczce umieszczamy porcję frostingu( można zrobić to szprycą albo po prostu łyżeczką) następnie posypujemy skórką pomaranczową i cynamonem. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

7 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)