menu

Sos grzybowy ze śmietanką i rozmarynem

Grzybobrania- zdecydowanie lubię:) Ewidentnie wyzwala się we mnie instynkt łowcy (albo raczej zbieracza:) ) gdy biegam po lesie w kaloszach, z koszykiem i poluję na te wszystkie cudowne grzyby:) W tym roku jestem bardzo zadowolona z tego co dał mi las i udało mi się wyczarować- były  marynowane podgrzybki, jajecznica z maślakami i udało mi się zamrozić całkiem sporo borowików( jak mrozić grzyby leśne). A dzisiaj dzielę się jeszcze sosem grzybowo- śmietanowym z mieszanymi leśnymi grzybami czyli podgrzybkami, koźlarzami i borowikami- pycha! Dla mnie ten sos to idealny dodatek do drożdżowych pyz albo makaronu.


sos grzybowy, sos z grzybów leśnych, sos z borowików, podgrzybków




Składniki:

500g mieszanych, oczyszczonych grzybów leśnych( borowiki, podgrzybki i koźlarze)
1średniej wielkości por( jasna cześć)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
300ml bulionu( drobiowy lub warzywny)
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
150ml śmietanki 18%
pieprz
sól



 

Sposób przygotowania:

Na początku siekamy drobno cebulę, czosnek i por. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy
posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy grzyby na plasterki. Pokrojone grzyby dodajemy do zeszklonych warzyw. Gdy grzyby się nieco podduszą dodajemy rozmaryn dokładnie zmiażdżony w moździerzu.  Przesmażamy jeszcze chwilę i całość zalewamy ciepłym bulionem- dusimy, aż bulion się częściowo zredukuje i zacznie tworzyć sos. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz świeżo zmielony pieprz i sól. Gotowe!



Smacznego!


comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)