menu

Jajecznica z maślakami

Grzybowo, grzybowo mi! Takie pyszności sprawiają, że jesień jest dla mnie nieco bardziej znośna. Nie ma chyba nic lepszego w jesieni niż piękny, chłodny poranek(wczesny!) spędzony na leśnych łowach i taka jajecznica z upolowanymi cudnymi maślakami:) A w razie gdyby do koszyka wpadło Wam kilka kurek to polecam też wersję z kurkami- jajecznica z kurkami:)



jajecznica z maślakami, jajecznica z grzybami leśnymi




Składniki( na 2 porcje):

około 10 średniej wielkości maślaków
6 jajek
1 cebula
pęczek szczypiorku
łyżka masła
sól morska
pieprz czarny(świeżo mielony)




Sposób przygotowania:

Na patelni topimy masło i szklimy na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy
dokłdnie oczyszczone i obrane ze skórki, pokrojone w paski maślaki- całość podsmażamy przez około 10 minut na średnim ogniu. Nastepnie wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i smażymy do porządanego stopnia wysmażenia jajek:) Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Pycha :) Właśnie wypróbowałam ze świeżo zebranych maślaczków :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)