menu

Gulasz wieprzowy z szynki

Był już gulasz wołowy i drobiowy najwyższy więc czas by podać wam przepis na gulasz z mięsa wieprzowego. Taki gulasz to doskonała rozgrzewka po jesiennym spacerze! Jest bardzo aromtyczny i łatwo dobrać do niego dodatki- świetny zarówno z kaszą, pieczywem czy ziemniakami. A, że jesień już się powoli rozgościła to koniecznie musicie wypróbować:)



gulasz wieprzowy, gulasz z wieprzowiny, gulasz z szynki wieprzowej




Składniki:

800g szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 duże pomidory malinowe
4 szalotki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
100ml Marsali
kilka gałązek świeżego majeranku
łyżka suszonego cząbru
2 liście laurowe
łyżka suszonej słodkiej papryki szegedi
łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól morska
oliwa





Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki, nacieramy solą i oddzielonymi od gałązek listkami
majeranku. Cebulę oraz szalotki obieramy z łupin i kroimy dość grubo, czosnek również obieramy, miażdżymy i lekko kroimy- wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i szklimy. Do garnka dodajemy przyprawy: cząber, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą- lekko przesmażamy i dodajemy mięso. Gdy kawałki mięsa zaczną się lekko podpiekać do garnka wlewamy marsalę. Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będzie na pół miękkie- wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewke pokrojoną w krążki. Całość dusimy razem pod przykryciem do miekkości mięsa. Dodajemy wtedy obrane ze skóry i pokrojone w grubą kostkę pomidory- dusimy aż pomidory się rozpadną i utworzą sos. Na koniec jeśli to konieczne doprawiamy całość solą.. Gotowe!


Smacznego:)
 



comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)