menu

Gulasz drobiowy- gulasz z piersi kurczaka

Gulasz kojarzy mi się raczej z dość ciężkim, zimowym daniem. Jednak taki z kurczaka świetnie sprawdza się również w cieplejsze dni. Ma też zasadniczą zaletę- robi się go znacznie szybciej niż gulasz wołowy. Każdy jednak wart jest skosztowania:)


gulasz drobiowy, gulasz z drobiu, przepis na gulasz drobiowy



Składniki( 2 porcje):

2 filety z piersi kurczaka
1 papryka biała
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 biała cebula
100ml przecieru pomidorowego
czerwona papryka słodka
szczypta chilli ( jeśli mamy ochotę na ostrzejszą wersję można dać więcej)
oliwa do smażenia
sól






Sposób przygotowania:

Fileta kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w
półplasterki  cebulę. Do cebuli dodajemy kurczaka i dokładnie obsmażamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, podlewamy wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy, odrobinę wody i całość zagotowujemy. Danie smakuje świetnie zarówno solo jak i podane np. z kaszą jęczmienną. Gotowe!



Smacznego:)



















comercialTest

5 komentarzy:

  1. Lubię bardzo takie gulasze :) Są idealne do wszystkiego. Makaronu, ziemniaczków, ryżu, a nawet z chlebkiem. SUPER!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie z chlebem lubię najbardziej:)

      Usuń
  2. z ryżem palce lizać. gorąco polecam nawet w tak gorący dzień

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię jutro ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)