menu

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Wiosna w pełni! Sezon warzywno- owocowy powoli się rozkręca! Mamy już szparagi, szczaw i inne cuda. Z tych cudów tym razem padło na rabarbar. Idealny materiał do zrobienia pysznych muffinek z kruszonką. Takie muffinki super sprawdzą się na pikniku, wycieczce rowerowej czy grillowaniu( jako słodki dodatek).



przepis na muffinki z rabarbarem, cynamonowa kruszonka, rabarbar



Składniki( na 12 muffinek):

szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju ryżowego

kruszonka:
50g masła
3-4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu mielonego

4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki drobnego cukru




Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy ,obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1cm. Na patelni mieszamy cukier
z 1/3 szklanki wody- zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy rabarbar i podsmażamy razem, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-15 minut( aż rabarbar zmięknie). Rabarbarową konfiturę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce mieszamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy mokre składniki: jogurt, jajko i olej- całość mieszamy łyżką.
Z zimnego masła pokrojonego na kawałeczki, mąki, cukru pudru orz cynamonu zagniatamy kruszonkę.
Napełniamy każdą papilotkę łyżką ciasta, łyżką rabarbaru i na koniec posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Na koniec muffinki mozna udekorować cukrem pudrem. Gotowe!





Smacznego:)


comercialTest

3 komentarze:

  1. O kurczę, gdzie dorwałaś rabarbar? Uwielbiam ten kwaskowaty smak :) Muffinki wyszły wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na bazarku pełno go wszędzie:) Też lubię ten smak:)

      Usuń
  2. Cudne :) U mnie jeszcze rabarbaru nie ma, a czekam na niego wyjątkowo niecierpliwie... :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)