menu

Zupa-krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

Sezon szparagowy uważam za rozpoczęty! Bardzo lubię szparagi i te białe i zielone, właściwie pod każdą postacią są świetne:) Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła zupa-krem. Nie jest to jednak standardowy krem gdyż zamiast śmietanki użyłam mleka kokosowego, które super zgrywa się ze smakiem szparagów! Dla mnie bomba- Polecam!


zupa- krem ze szparagów, zupa szparagowa, szparagi przepis




Składniki:

pół kilograma szparagów
duży ziemniak
1 litr bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
natka pietruszki
sól, pieprz

opcjonalnie- oliwa truflowa





Sposób przygotowania:

Warzywa oczyszczamy. Przygotowujemy bulion( musi być ciepły). Szparagi kroimy na na cząstki,
ziemniaki w grubą kostkę-wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy do miękkości.  Dodajemy świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz mleko kokosowe- gotujemy jeszcze chwilę i całość blendujemy. Ja podaję z natką pietruszki i odrobiną oliwy truflowej. Gotowe!







Smacznego:)




comercialTest

4 komentarze:

  1. zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Jaki kremik, oh czas najwyższy na szparagi :) Jeszcze w tym roku nie jadłam, a już mam ogromną ochotę. Twój przepis sprawia, że śliniawki mi zaczynają mocniej pracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co roku przymierzam się do szparagów i co roku ich w końcu nie robię. Teraz jest pora na zupę dyniową, jednak mam nieziemską ochotę właśnie na szparagową.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)