menu

Chleb pszenny z maką pełnoziarnistą

Tak to już ze mną jest, że jak się czymś zachwycę to nie odpuszczam przez dłuższą chwilę:) Tym razem padło na domowe pieczywo! Po wczorajszym sukcesie z bajglami dzisiaj przyszła pora na chlebek:) Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania- chlebek ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku jest bardzo delikatny. Chyba będzie częstym gościem u nas:)



chleb pszenny pełnoziarnisty, przepis na chleb



Składniki:

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
mak



Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Dokładnie
wymieszane drożdże wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto- początkowo łyżką a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy, ewentualnie lekko podsypując mąką, do momentu aż stanie się gładkie, elastyczne, jednolite i będzie łatwo odchodzić od ręki( myślę, ze jakieś 10 minut wygniatania będzie optymalne). Następnie z ciasta formujemy kulę i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce( na jakieś 45-60 minut). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego na blaszce wyłożonej pergaminem bochenek. Bochenek przesmarowujemy na wierzchu wodą i obsypujemy makiem. Chleb pieczemy w 220 stopniach około 45 minut( aż będzie wyraźnie rumiany). Przed rozkrojeniem studzimy na kratce. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. MMMMMMM Pyszny chleb!
    Chyba zrobię w weekend <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie weekend najbardziej lubię za czas na robienie domowego pieczywa:))

      Usuń
  2. Ja weekend najbardziej lubię za czas na przygotowanie pysznych dań i za to, że wtedy mam dla kogo gotować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :) zapisuję do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pół kostki drożdży tzn ile ? mam kostkę drożdży która ma 42g, a są kostki po 100g .

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)