menu

Babka marmurkowa- prosty przepis

Babka marmurkowa to nic innego jak wariacja na temat babki piaskowej. Mamy tu połączenie jasnego i ciemnego ciasta. Babeczka jest niezbyt sucha i bardzo delikatna w smaku. A do tego wszystkiego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Myślę, że idealna nie tylko n wielkanocny stół:)


babka marmurkowa, ciasto marmurkowe, babka piaskowa marmurkowa

Składniki( na keksówkę):
200g miękkiego masła
szklanka cukru
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka ekstraktu waniliowego
30ml wódki
3 łyżki kakao
1/2szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji












Sposób przygotowania:
W misce robota kuchennego ucieramy miękkie masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą
masę. Następnie dodajemy do miksującej się masy po kolei jajka. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy mleko i wódkę. Z ciasta odkładamy około 1/3 i mieszamy z kakao. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej tłuszczem) kolejno: część jasnego ciasta, ciemne ciasto i warstwa jasnego. Gotowe ciasto można jeszcze dla lepszego efektu "marmurkowego" przemieszać łyżką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę( do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Pycha! Uwielbiam piaskowe baby! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna i łatwa propozycja, może dodasz ten przepis do kolekcji przepisów wielkanocnych na moim blogu? Zapraszam do zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjna i bez zbędnych komplikacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)