menu

Mazurek kajmakowo-kokosowy

Może mazurek nie jest moim najulubieńszym ciastem Wielkanocnym ( zdecydowanie sernik wygrywa!), ale takie słodkie połączenie kajmaku i kokosa oraz kruchego ciasta sprawia, że jestem na tak!:)  A jakie są Wasze ulubione słodkości z wielkanocnego stołu? Macie swój numer jeden?





Składniki (forma 37x26cm):
szklanka mąki
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
żółtko dużego jajka

400ml mleka kokosowego
szklanka wiórków kokosowych

puszka masy kajmakowej

do dekoracji: suszona żurawina, migdały, orzech laskowe, listki melisy




Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, żółtko i masło zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy w kulę i zawinięte w folię
odkładamy do lodówki. Po około godzinie schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i ciasto nakłuwamy widelcem( albo obciążamy pergaminem z np. fasolą) i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
W rondelku rozgotowujemy na wolnym ogniu wiórki kokosowe w mleku kokosowym. Gdy masa jest ugotowana całość blendujemy  by rozdrobnić nieco strukturę wiórków.
Na przestudzonym spodzie rozsmarowujemy równą warstwą masę kajmakową. Następnie podobna warstwą rozkładamy masę kokosową i układamy dekorację. U mnie to kwiatki, ale oczwiście dekoracja to tylko pomysł:) ważne by układać dekorację gdy masa kokosowa jest jeszcze ciepła gdyż później zastyga i elementy nie będą się trzymać. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)