menu

Sorbet z czerwonych pomarańczy z białym winem

Tak strasznie tęsknię za latem, że postanowiłam coś z tym zrobić- chociaż kulinarnie:) Miałam piękne czerwone pomarańcze wiec padło na sorbet. Efekt przeszedł moje oczekiwania- sorbet jest boski:) Jeśli i Wam marzy się trochę słońca w jadłospisie- polecam GORĄCO:))

sorbet z pomarańczy,sorbet pomarańczowy, lody pomarańczowe

Składniki( około 6-7 gałek):
kilogram czerwonych pomarańczy
1/3 szklanki cukru( jeśli pomarańcze są bardzo słodkie lub wolicie mniej słodki efekt można dać mniej)
1/2 szklanki półwytrawnego białego wina





Sposób przygotowania:
Pomarańcze obrać ze skóry okrawając ostrym nożem dookoła i wyfiletować( wyciąć tylko miąższ,
bez białej błonki). Na patelnię wrzucamy wyfiletowane pomarańcze z cukrem i przesmażamy na dużym ogniu do momentu aż pomarańcze się lekko rozpadną. Dodajemy wino i podgrzewamy by lekko je zredukować. Odstawiamy do przestudzenia i blendujemy masę. Sorbetową masę przelewamy do naczynia hermetycznego i wkładamy do zamrażalnika. Po około godzinie wyciągamy i mieszamy- odkładamy z powrotem do zamrażalnika. Mieszanie powtarzamy co około 40 minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można zjeść jako samodzielny deser lub np. dodać gałkę do lampki wina. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)