menu

Tortilla z mięsem mielonym, papryką i czerwoną fasolą

Smakowicie, sycąco i szybko- trzy słowa, które opisują idealnie to danie:). Tortilla to wdzięczny moim zdaniem temat, gdyż daje mnóstwo możliwości. Jako, że zima( przynajmniej u mnie) nadal nie odpuszcza postawiłam na solidną porcję rozgrzewania:) A jaki Wy macie patent na tortillę?



tortilla z mięsem mielonym, tortillaz warzywami, tex-mexSkładniki( na 4 duże tortille):
4 duże pszenne tortille

farsz:
300g mielonego mięsa wieprzowego(u mnie łopatka)
1 średnia czerwona papryka
1 duża cebula
puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
100g koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka tymianku
łyżeczka szałwii
sól
oliwa









Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną na spore kawałki cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso i smażymy. Kiedy mięso jest przesmażone dodajemy paprykę pokrojoną w paski, odsączoną fasolę oraz przyprawy- całość mieszamy dokładnie i smażymy przez chwilę. Koncentrat pomidorowy nieco rozprowadzamy wodą i dodajemy na patelnię- całość ponownie mieszamy. Przesmażamy jeszcze moment, doprawiamy solą i farsz jest gotowy.
Na suchej patelni podgrzewamy tortille- według przepisu na opakowaniu. Na placku kładziemy porcję farszu i zwijamy. Ja do mojej tortilli lubię dodać odrobinę jogurtu naturalnego- ale jest to opcjonalne. Gotowe!



Smacznego:) 


comercialTest

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zaszalej! Zostaw komentarz:)