menu

Lasagne z warzywami i beszamelem

Od jakiegoś czas miałam ochotę zrobić taka lasagne- pełną warzyw, z beszamelem i bez mięsa. W końcu doczekała się realizacji:) moim zdaniem jest pyszna:) Do tego duuużo sera i można ucztować:)




lasagne z warzywami, lasagne bez mięsaSkładniki(na 2-3 porcje- zależy od apetytu:) ) :
makaron do lasagne 8 blatów
300g startego żółtego sera

farsz:
3 małe pory( jasna część)
1 spora czerwona papryka
1 duża marchewka
cebula
oliwa
sól, pieprz
chilli mielone

beszamel:
2 szklanki mleka
2 solidne łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa( najlepiej świeżo starta)
sól, pieprz








Sposób przygotowania:
Farsz: Pory i marchew pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę, cebulę w pióra. Wszystkie warzywa przesmażyć ok. 10 minut na oliwie i doprawić solą pieprzem i chilli.
beszamel: masło rozpuścić, oprószyć mąką i razem przesmażyć na złoty kolor. Dolać mleko intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Gotować do momentu zgęstnienia sosu- często mieszając. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
składanie: na dno foremki( ja użyłam małej keksówki) wyłożyć pierwszą warstwę makaronu. Następnie polać makaron porcją beszamel, przełożyć warstwą farszu i posypać serem, ser przykryć makaronem. Czynność powtarzać do 3 warstw. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 30-45minut(aż makaron zmięknie). Gotowe!


Smacznego:)



P.S. jesli ktoś jednak woli wersję "mięsną" to zapraszam po przepis TU :)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)