menu

Gulasz wołowy z papryką i selerem naciowym

Moja ulubiona kuchnia raczej oparta jest na lekkich daniach. Czasami mam jednak potrzebę zjeść coś bardzo mięsnego, mocnego i dość ciężkiego. Na takie chwile idealny jest gulasz z wołowiny, z czerwonym winem w roli marynaty do mięsa i sporą ilością pikanterii( u mnie chilli w postaci płatków). Czasami jemy taki gulasz z pieczywem, czasami z plackami ziemniaczanymi, a innym razem solo z lampką czerwonego wina( doskonale łagodzi moc papryki chili:) ).




Składniki( na 2 duże porcje):
500g wołowiny- u mnie łopatka (może być też szynka/ karczek )
500ml bulionu( może być drobiowy)
1 duża czerwona papryka
4-5 łodyg selera naciowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
płaska łyżeczka płatków chilli( efekt jest bardzo ostry)
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka miodu
łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz
olej do smażenia











Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa, więc najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wieczorem. Mięso (jeśli nie jest pokrojone już w sklepie) kroimy na nieduże kawałki. Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wino oraz paprykę słodką, chilli, tymianek, posiekany czosnek oraz miód( najlepiej płynny)- wszystko razem dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spozywczą i odkładamy do lodówki na noc.
Przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki, tak samo seler naciowy. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy mięso wraz z całą marynatą. Gdy mięso się podsmaży i zarumieni podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas dolewamy bulionu. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa i dalej dusimy. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!



Smacznego:)




comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)