menu

szaszłyki drobiowe z pieczoną papryką, serem feta i cukinią przygotowane w Papirusie

Dzisiaj propozycja bardzo aromatyczna, pełna smaku i bardzo kolorowa:) Postanowiłam pokombinować z Papirusem Winiary, który miałam okazję poznać już wcześniej i byłam bardzo zadowolona z efektu. Zamiast klasycznie przygotować filet z piersi kurczaka zrobiłam przy użyciu papirusa pyczne szaszłyczki:)

Składniki:
2 małe filety z piersi kurczaka
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
50g sera feta
kawałek cukinii( u mnie duża, jasna cukinia, ale może być dowolna)
mix ulubionych sałat

winegret miodowy:
1 łyżka octu balsamicznego
3łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu(najlepiej płynnego)
łyżeczka musztardy francuskiej

papirus Winiary paprykowy
patyczki do szaszłyków







Sposób przygotowania:
Paprykę opiekamy w piekarniku do miękkości( dzięki temu z łatwością pozbędziemy się skórki), a następnie z obranej papryki wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2cm. Cukinię obieramy i kroimy na małe kawałki. Filet z kurczaka również kroimy na kawałki. Ser kroimy w niewielką kosteczkę. Nadziewanie na patyczki zaczynamy od cukinii, następnie kurczak i rolka z papryki i sera feta(w pasek sera zawijamy kosteczkę sera) i powtarzamy od początku, kończąc również na cukinii(jest najbardziej zwarta w konsystencji z wszystkich składników więc trzyma w ryzach pozostałe:) ). Papirus przecinamy na pół wzdłuż zgięcia- w tak powstały arkusik zawijamy szaszłyk( czyli z jednego opakowania mamy 8 szaszłyków). Smażymy na patelni, wg. instrukcji na opakowaniu.
Podajemy na sałacie polanej winegretem(wszystkie składniki do słoika, zakręcamy, mieszamy i gotowe:) ) Tak przygotowane szaszłyki są bardzo soczyste i przywodzą na myśl te grillowane na tradycyjnym grillu. Gotowe!


Smacznego:)



Przepis dodaję do akcji:

 
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)