menu

Maślaki marynowane

Seria grzybowa w toku:) dzisiaj zamarynowane maślaczki. Mam nadzieję, że z serii grzybowej powstanie jeszcze kilka wpisów gdyż w weekend wybieram się znów do lasu:)

maślaki marynowanw. grzyby marynowane




Składniki:

ok. 1kg malutkich maślaków( przed oczyszczeniem i obraniem)
1 duża cebula
4-5 listków laurowych
około 10 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego
sól





Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy, myjemy bardzo dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut.
Cebulę kroimy w piórka i razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zagotowujemy z octem i wodą- tak powstaje marynata.
Odsączone grzyby wkładamy dość ciasno do słoiczków, dodajemy trochę cebulki z marynaty i przypraw i zalewamy marynatą. Słoiki pasteryzujemy. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

6 komentarzy:

  1. uwielbiam... malutkie maślaczki w occie mniam... dla mnie nie ma lepszych grzybków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może następnym razem kotlety z kani? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżbyś miał jakiś tajny dostęp do mojego pliku ze zdjęciami?:) Będą i kanie panierowane:)

      Usuń
  3. Jej uwielbiam, wieki już ich nie jadłam !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis:)wyszły pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)