menu

Aromatyczna pieczona ryba z cukinią

Dzisiaj propozycja szybkiego obiadu:) Pieczony dorsz i cukiniowe krążki z masłem czosnkowym. Przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 20 minut, a efektem jest pyszny i zdrowy obiad:). Dla mnie rozwiązanie idealne.


ryba pieczona z cukinią

Składniki:

2 porcje fileta z dorsza
średnia cukinii
4 łyżki masła czosnkowego
oliwa pepperoncino
3 łyżki sosu teriyaki
łyżeczka suszonego oregano 

sól, pieprz

3 łyżki soku z cytryny




Sposób przygotowania:

Fileta( jeśli ryba jest mrożona to rozmrozić i osuszyć)umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Rybę
skrapiamy  sosem teriyaki, sokiem cytrynowym i oliwą, doprawiamy pieprzem, solą i oregano- wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika  na 12-15 minut. Cukinię kroimy w dość grube, około 1cm grubości plastry, umieszczamy na blaszce i na całości rozkładamy porcje masła czosnkowego( ja użyłam masła własnej produkcji, które akurat miałam w lodówce, ale równie dobrze można użyć gotowego)- dokładamy do piekarnika i pieczemy razem z rybą.  Przed podaniem cukinię należy jeszcze lekko posolić. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Oksana@ ostatni "flakon" teriyaki zakupiłam w ekskluzywnej sieci sklepów Biedronka:P Bo od jakiegoś czasu mają "tematyczne" gazetki i tym razem była kuchnia azjatycka czy cóś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na bogato widze :D Ale nie wiem czy w mojej wiejskiej biedronce sie cos ostalo bo tydzien azjatycki juz byl :P

    Zawsze jadlam kurczaka z teriyaki ciekawa jestem bardzo tej rybki

    OdpowiedzUsuń
  3. Oksana@ w moich "miejskich" Biedach jeszcze sporo pozostałości:)

    A rybkę chyba możesz wcinać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie :) I cukinie wiec kolejny przepis dla mnie, tylko jak Łajłe do garow zagonic? :P

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)