menu

Pasztet z cukinii

Od nie pamiętam kiedy chciałam mieć swój ogródek. Taki niedoskonały, z krzywymi grządkami i niezbyt dokładnie wyrwanymi chwastami. Taki kawałek ziemi gdzie będę mogła zrywać własnoręcznie wypielęgnowane rzodkiewki i podjadać poziomki prosto z krzaczka. Gdy przeprowadziliśmy się do naszego wymarzonego domu podjęłam nieśmiałe próby, które w zasadzie były bardziej zabawą z synkiem niż uprawianiem ogródka. O dziwo mieliśmy całkiem sporo sukcesów:) W tym roku więc zaszalałam i powstało kilka grządek. Między innymi taka z cukinią, która obrodziła wprost niewiarygodnie! Mamy cudowną cukiniową klęskę urodzaju! Jemy ją więc na różne sposoby i jednym z nich jest ten pyszny pasztet. P.S. Wszystkie zioła również są z naszego ogródka.

wegetariański pasztet cukiniowy

Składniki:

500g cukinii
100g bułki tartej
3 duże jajka
100ml oleju słonecznikowego
3-4 ząbki czosnku
1 żółta lub czerwona papryka
2 korzenie pietruszki
4-5 średniej wielkości pieczarek
3 dymki
3 łyżeczki garam masali
świeże zioła, po kilka gałązek: oregano, tymianek, lubczyk, natka pietruszki
sól morska do smaku




Sposób przygotowania:


Warzywa trzemy na drobnych oczkach tarki. Do przygotowanych warzyw dodajemy olej, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz posiekane zioła (tymianek i oregano: najlepiej oddzielić same listki bez zdrewniałych łodyżek) mieszamy składniki bardzo dokładnie i wykładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia Umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy około godziny. Pasztet studzimy i schładzamy w lodówce.Gotowe!

Smacznego:)



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)