menu

Czekoladowy sernik na zimno z owocami lata

Gdy masz mało czasu, ale wielką ochotę na pyszne ciacho to ten przepis będzie idealny! Idealnie kremowa, intensywnie czekoladowa masa na bazie śmietankowego serka w połączeniu z kolorowymi, letnimi owocami to definicja udanego deseru. A spód tego ciacha to genialne połączenie płatków owsianych i świeżych daktyli, które smakiem i konsystencją doskonale uzupełniają całość. Dodatkowym plusem jest to, że w zasadzie poza ręcznym blenderem lub malakserem w zasadzie nie potrzeba żadnego sprzętu by przygotować to ciacho- więc bez trudu można przygotować je praktycznie w każdej kuchni:) To co, zabieramy się do dzieła?:)

czekoladowy sernik na zimno


Składniki( na okrągłą formę o średnicy 20cm):

spód:
150g świeżych daktyli
5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych

masa serowa:
800g serka śmietankowego
200g czekolady o zawartości kakao 70%
100g syropu daktylowego

dodatki:
ulubione owoce, u mnie: poziomki, borówki i truskawki
listki mięty




Sposób przygotowania:

Spód: daktyle bez pestek oraz płatki miksujemy przy użyciu malaksera lub blendera na jednolitą masę. Powinna być lepiąca ale ładnie odchodzić od łyżki. Masę wykładamy do foremki z papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa można pominąć papier).
masa serowa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Gdy tylko stanie się płynna zdejmujemy miskę i dodajemy do czekolady serek śmietankowy oraz syrop daktylowy- mieszamy energicznie do połączenia składników. Serową masę przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy sernik w lodówce na minimum 2 godziny by składniki stężały.
Przed podaniem dekorujemy ciasto owocami i miętą. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Zdjęcie jest śliczne, a serniczek prezentuje się genialnie - na pewno wypróbuje! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję:) cieszę się że zdjęcie cieszy oko i mam nadzieję, że serniczek ucieszy podniebienie:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)