menu

Tarta z kapustą o boczkiem

Mam takie wrażenie, że kapusta w naszej kuchni występuje zbyt rzadko. Pojawia się w bigosie, częściej w surówkach albo dodatkach. Dziś jednak stawiam na kapustę jako jeden z głównych składników. Tarta z farszem z kapusty smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie obiadowe albo przekąska podczas imprezy. Koniecznie wypróbujcie, obiecuję, że nie będziecie żałować:)

tarta z kapustą i boczkiem



Składniki ( na formę 20 cm):

na kruche ciasto:
szklanka mąki pszennej
100g masła
1 duże jajko
szczypta soli

farsz:
1/2 główki małej białej kapusty
100g boczku wędzonego
1 cebula
150ml śmietanki 18%
3 jajka
1/2 łyżeczki kminku
odrobina oliwy
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Kruche ciasto: zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto i schładzamy je w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy farsz: kapustę, cebulę i boczek kroimy na nieduże kawałki i na oliwie podsmażamy z dodatkiem przypraw. Gdy ciasto będzie schłodzone wykładamy nim formę do tarty i wypełniamy przygotowanym farszem. Jajka łączymy ze śmietanką i zalewamy tartę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie kapusty! To prawda, że mało jej w naszej kuchni jako główny składnik dań. Twoja tarta wygląda przepysznie i do tego to piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)