menu

Surowe batony daktylowo-kokosowe

Mam ostatnio fazę na różne zdrowe batony. Smakuję i próbuję różnych dostępnych w sklepach batoników i postanowiłam zrobić swoje, w domowym zaciszu. Bazą są świeże daktyle, które ostatnio bardzo łatwo można znaleźć w sklepach- moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż daktyle suszone. Batony smakują świetnie i są doskonałą przekąską- idealne by osłodzić sobie dzień albo zabrać na wynos.


surowe batony daktylowe

Składniki:

350g świeżych daktyli
100g wiórków kokosowych
2 łyżki karobu
2 łyżki mielonych jagód acai
łyżka ekstraktu pomarańczowego




Sposób przygotowania:


Tefal Companion:
W misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wiórki kokosowe i koszyk do gotowania na parze(by wiórki miały mniej przestrzeni) i ustawiamy obroty 12 czas 1 minuta. Następnie dodajemy oddzielone od pestek daktyle i pozostałe składniki i na obrotach 12 miksujemy kolejną minutę. Powstałą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Gotowy blok kroimy na batony i opcjonalnie posypujemy jeszcze odrobiną sproszkowanych jagód acai.
Klasyczny sposób:
w młynku do kawy albo malakserze rozdrabniamy wiórki kokosowe. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem ręcznym lub w malakserze miksujemy aż masa będzie dobrze połączona. Z przygotowaną masą postępujemy jak w sposobie powyżej.

Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

4 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)