menu

Domowa wegańska czekolada kokosowa z chrupkami

Ta czekolada jest niesamowicie pyszna! Nie powstałaby gdyby nie moje wielkie lenistwo i jednoczesna chęć na czekoladę- tak bardzo nie chciało mi się iść do sklepu, że wolałam zrobić czekoladę w domu:D Jej przygotowanie trwa kilka minut a smakuje super! Pamiętajcie by trzymać ją w lodówce by trzymała formę. Jeśli nie jesteście fanami wyrazistej kokosowej nuty smakowej możecie zastąpić cukier kokosowy cukrem pudrem- kokos będzie mniej wyczuwalny.

wegańska kokosowa czekolada z chrupkami


Składniki (na 1 tabliczkę):

120g płynnego oleju kokosowego virgin
4 łyżki kakao
4 łyżki zmielonego cukru kokosowego
6 solidnych łyżek ekspandowanego, niedosładzanego zboża ( u mnie gryka)




Sposób przygotowania:


Olej kokosowy, cukier i kakao umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy ekspandowane ziarna i mieszamy. Czekoladową masę przekładamy do foremki- u mnie był to pojemnik do przechowywania żywności z pokrywką. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny by masa stężała.Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Potrzeba matką wynalazku, jak to mówią :-) Bardzo fajna czekolada wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do lenistwa, to jestem wielkim fanem, więc nie dyskutuję. Fajna czekolada wyszła? Nawet bardzo fajna! Za to uwagę o banalności przyjmę tylko wtedy, gdy "banalny przepis" oznacza "łatwy do wykonania" a nie "pozbawiony oryginalności, pospolity". Według mnie jest genialny. Prościutki, a jakie pole do popisu dla naszej inwencji. Na jego bazie każdy może stworzyć swoją indywidualną recepturę.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)