menu

Pasta (dip) z pieczonego czosnku i batata

Ta pasta sprawdzi się świetnie zarówno jako smarowidło do kanapek i małych kanapeczek np. przygotowanych jako imprezowa przekąska albo po prostu dip do warzywnych słupków albo nachosów. Pieczony czosnek ma świetny, delikatny smak i świetnie komponuje się z delikatnie słodkim batatem. Jeśli chcecie by pasta była idealnie gładka i kremowa do połączenia składników warto użyć blendera a jeśli jak ja lubicie gdy konsystencja nie jest idealnie gładka z powodzeniem poradzicie sobie widelcem!


pasta z pieczonego czosnku i batatów


Składniki:

1 średniej wielkości batat
1 duża lub 2 małe główki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska rozmarynowa
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżka soku z cytryny
łyżka posiekanego szczypiorku
pieprz




Sposób przygotowania:


Batata obieramy i kroimy na nieduże kawałki- umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Czosnek przekrawamy na pół i dodajemy do batatów- całość polewamy oliwą i oprószamy solą, płatkami chili i pieprzem- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do miękkości. Ostudzone bataty i ząbki czosnku oddzielone od skórki umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy i łączymy składniki( ręcznie lub blenderem). Na koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)