menu

Barszcz czerwony na kwasie z kapusty

Bardzo dużo słyszałam o takim barszczu- błyskawicznym w przygotowaniu, o głębokim smaku i pięknym kolorze. Jeśli nie lubicie czekać i odpuszczacie barszcz na zakwasie ale marzy się Wam głęboki smak barszczu to ten przygotowany na bazie kwasu z kapusty całkiem dobrze radzi sobie jako zastępstwo! Musiałam przetestować ten sposób na barszcz bo trochę sceptycznie patrzyłam na dodatek kwasu kapuścianego ( może być też ten od ogórków kiszonych). Okazało się jednak, że smakuje świetnie! Warto wybrać taki od kiszonej, ekologicznej kapusty albo najlepiej domowej- będzie najlepszy w smaku i bez niepotrzebnych dodatków.

barszcz na kwasie z kapusty


Składniki:

2-3 duże buraki
szklanka kwasu z kapusty kiszonej
2 marchewki
1 duża cebula
1 korzeń pietruszki
2-3 ząbki czosnku
kilka wędzonych śliwek
3-4 ziarna ziela angielskiego
kawałek imbiru
2-3 liście laurowe
suszony majeranek
pieprz
sól 



Sposób przygotowania:


Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki- umieszczamy w garnku z obranym czosnkiem, imbirem, śliwkami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi. Zawartość garnka zalewamy wodą 2-3 cm ponad powierzchnię warzyw i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze aromatu i koloru- około 2 godziny. Następnie dodajemy kwas i gotujemy jeszcze chwilę by smaki się połączyły. Na koniec doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz solą do smaku. Można podawać czysty, z dodatkiem uszek, pierogów lub z krokietem. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)